A polcok mennek az emberekhez az Amazon okosraktárában

2014. május 14.

kiva2.jpg

Mikor egy online boltba beérkezik egy megrendelés, a kiszedő munkatárs a rendelési listával a kezében körbesétál, összegyűjti a termékeket a polcokról, visszaviszi az asztalához, összerakja a csomagot, majd kezdődik minden előről a következő rendeléssel. Ezt hívják a kereskedelemben komissiózásnak.

Az e-commerce fejlődésével egyre nagyobb rendelési mennyiséggel, és egyre nagyobb raktárakkal bíró kereskedőknél ez a folyamat drasztikusan megnövelte a raktárakban dolgozó alkalmazottak számát, ezáltal a cégek működési költségeit.

Hogyan lehet javítani a hatékonyságon?

A dotkom láz idején épp a túl magas működési költségek miatt csődbe ment online élelmiszerbolt, a Webvan egykori alkalmazottja, Mick Mountz a következőképp gondolta újra a problémát:

Milyen lenne egy raktár, ha a munkaerő ingyen lenne? A válasz egyszerű volt, minden reggel odamenne tízezer raktáros, mindegyik fogna egy terméket, és amelyikre éppen szükség van egy rendelésnél, azokat előrehívnák, hogy adják oda a kiszedőknek.

A valóságban azonban nincs ingyenmunka, így valamilyen módon mozgó polcokkal kell helyettesíteni a tízezer embert. De mivel nincs minden termékre minden nap szükség, ezért felesleges beruházás az összes polcot robotizálni. Elég, ha a robotok odagurulnak, felemelik a szükséges polcot, és odaviszik a kiszedőkhöz.

kiva1.jpg

Mountz összeállt két, robotikában jártas mérnökkel, és megalapították a Kiva Systems-t. Több évnyi iteráció után az ötlet a piacon is megállta a helyét, nagyobb raktárak esetében akár harmadannyi idő alatt lehetett összeállítani a csomagokat. Több kereskedő mellett az Amazon is használta a technológiájukat, és annyira megtetszett nekik, hogy senki mással nem akartak osztozkodni rajta. 2012-ben inkább megvették az egész céget 775 millió dollárért, hogy csak nekik szállítsanak.

Hogyan értek el háromszoros hatékonyságot?

A rendszer két alapvető eleme a könnyű szerkezetű, mobil polc, valamint az önjáró porszívóhoz hasonló szállítórobot. A raktárat széles autópályákra, valamint polcsorokkal szegélyezett utakra bontják.

Amikor beérkezik egy megrendelés, a raktárkezelő szoftver lokalizálja, mely polcon vannak a szükséges termékek, és a legközelebb eső inaktív szállítórobotot odaküldi. Az üres robotok a kertek (polcok) alatt is tudnak közlekedni, hogy tehermentesítsék az utakat.

A robot megemeli a polcot, és elindul a kijelölt csomagösszeállító pult irányába. Videókon jön ki legjobban, milyen látványosan nyüzsögnek a polcokkal megrakott robotok a raktárban. A robotok alján egy kamera vizsgálja a padlón méterenként elhelyezett 2D vonalkódokat, amelyek a tájékozódást segítik. Folyamatosan kommunikálnak az útvonalról a központi logisztikai szoftverrel, de a roboton lévő szenzor is figyeli a környezetét, elkerülendő az ütközést.

Mikor a polc a kiszedőhöz ér, beáll az adott pultnál sorban álló polcok mögé. Amikor sorra kerül, egy lézer lámpa megvilágítja a polcon a szükséges terméket, így a raktárban dolgozók szinte emberi robotként, gondolkodás nélkül vehetik le a szükséges termékeket.

Ezután a logisztikai szoftver kijelöli a robotnak a polc új helyét. Minél gyakrabban vásárolnak a polcon tárolt termékekből, annál közelebb a kiszedőkhöz.

Ez a végletekig fokozott optimalizálás teszi lehetővé, hogy egy 10 000 négyzetméteres, Kiva rendszerrel felszerelt raktárban 75 ember munkáját már csak 25 végezze. Hogy ez milyen jövő felé vezet, arról hamarosan írok posztot.

A bejegyzés trackback címe:

https://smart.blog.hu/api/trackback/id/tr546153821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kakukk11 2014.05.15. 09:14:23

Gondolom nem az 50 ember kiváltása volt a cél, mert ha azt a 775misit bankba teszik csak 1%-os reálkamattal, akkor az havonta 142millió forint profit, amiből azért futja 50 emberre és a tőke is megmarad.
Mindezek mellett zseniális, de örömmel olvasnék konkrét számokról, mennyibe kerül kiépíteni, üzemeltetni ezt az egészet.

venmarton 2014.05.15. 09:22:53

@kakukk11: Ebben a cikkben írnak egy konkrét raktárról amibe kb. 5 millió dollárért építették ki a Kiva rendszert.
www.technologyreview.com/news/428436/in-warehouses-kivas-robots-do-the-heavy-lifting/

venmarton 2014.05.15. 09:51:11

@kakukk11: Ja és a kérdésedre a válasz, hogy feltehetőleg azért vették meg, hogy a konkurrenciának ne lehessen ilyen rendszere. A 2012-es megvásárlás óta állítólag egyetlen új ügyfele sincs a Kiva Systemsnek, egy cikkben azt olvastam, hogy az értékesítő részleget is leépítették.

bahahaha 2014.05.15. 10:37:11

@kakukk11: Az Amazonnak elég sok raktára van és ezek elég nagyok, összességében olyan tízezres nagyságrendben vannak raktári dolgozóik.

különvélemény 2014.05.15. 10:50:46

Látván ezt, a többi cég is bevezetett hasonló rendszereket.
Így sikerült tovább növelni a hatékonyságot.
A sok emberke meg elvesztette az állását.
Ekkor már senki sem vásárolt már az amazonból, mert nem volt pénzük.
Az amazon szépen csődbe ment.

Mese vége.

flea 2014.05.15. 10:53:16

Ebben nem a munkavállalói létszám csökkenése a hatalmas, hanem az, hogy a kisebb létszámmal is lényegesen gyorsabban tudnak kiszolgálni egy-egy rendelést, tehát nagyobb forgalmat tudnak bonyolítani, ráadásul valószínű, hogy a raktár kapacitása is nagyobb így. (Sűrűbben lehetnek a polcok, a robotoknak pont annyi hely elég, amin a polc elfér, és tökéletes hatékonysággal kerülgetik egymást.) Tehát kevesebb, vagy kisebb területű raktárra is van szükség ugyanakkora rendelési volumen kiszolgálására. Ezek így együtt sokkal jelentősebb megtakarítást eredményeznek, mint ami pusztán a munkaerő költségén bejön.

flea 2014.05.15. 10:54:42

@különvélemény: igen, ha világszerte pár ezer vagy akár százezer ember elveszíti a raktárosi munkáját, akkor az Amazon forgalma katasztrofális esésnek indul. Mit ittál?

különvélemény 2014.05.15. 11:06:28

@flea:
Nem csak raktárakban lehet automatizálni ám...

Ha a sok kevésbé képzett emberke elveszíti az állását, akkor bizony meg fogja érezni az amazon, mivel akinek van esze, nem az amazonról rendel, hanem töredék áron Kínából.
És ez egyre inkább így lesz, ahogy egyre fejlettebbek lesznek a kínai webáruházak és a minőségre is egyre jobban figyelnek.

Darázs Csaba 2014.05.15. 12:05:05

Szegény Amazon. Nem tudom, ki ivott Kool-Aid-et náluk, de 700 mio USD-t nem nagyon ért ez a technológia... A Honvéd Kórházban kb 5 éve robot hordja pl. a kaját az emeletek között, Kiva nélkül is. Sőt, a Kuka, Nordson, Fanuc, Beihai Yinhe, Dalian Zhiyun stb. cégek bármikor szállitanak ilyen rendszereket.

flea 2014.05.15. 13:02:26

@különvélemény: furcsa az érvelésed. Nem tudom, hogy a kínai konkurencia mekkora veszélyt jelent az Amazonra, nem is vitatom, hogy esetleg nagyot is jelenthet, de abban biztos vagyok, hogy ennek az égvilágon semmi köze ahhoz, hogy az automatizálás miatt hol és hányan veszítik el a munkájukat.

flea 2014.05.15. 13:07:05

@Darázs Csaba: A jelenlegi gazdasági helyzetben nem nagyon lehet 5%-os befektetési hozamnál többre számítani. Tehát akkor jártak jól a vásárlással, ha évi 35 milliót vagy többet hoz nekik a Kiva. Ez szerintem egyáltalán nem elképzelhetetlen. (Mindenesetre sokkal valószínűbb, mint az, hogy nem tudnak számolni.)

dukeekud 2014.05.15. 15:03:41

@flea: Nem par ezer ember fogja elvesziteni a munkajat, hanem tobb szaz millio. Mert elobb utobb mindenhol mindenki helyett robotok fognak dolgozni. 20 ev, es nem marad olyan munkakor, amit ne lehetne robotokkal kivaltani, beleertve az orvosokat, es a programozokat is. Vegul mar a robotokat is robotok fogjak tervezni, gyartani es javitani.

flea 2014.05.15. 15:12:49

@dukeekud: ez szép utópia, de a valósághoz vajmi kevés köze van. Egyrészt amíg Indiában 100 munkás éves bérköltsége kijön egy robot árából, addig őket soha nem fogják kirúgni még az intelligens robotok sem. :) Másrészt pedig a mesterségesintelligencia-kutatások nagyon szép eredményeket értek el a közelmúltban, és egyre magasabb szinteken lép be az emberi kreativitás szükségessége a folyamatba, olyan kutatást viszont egyet sem tudsz mondani, ami ezt áttörte volna (tehát emberi beavatkozás nélkül, önszervező módon kreatív feladatot oldott volna meg egy gép).

Egyébként nem lenne baj, ha az efféle repetitív és idegőrlő feladatokat tényleg el lehetne látni robotokkal. Senkinek az életminőségét nem javítja, hogy az ilyesmit emberek végzik. Ha a Zeneakadémián is robotok lépnének fel, az már valóban kissé nyugtalanító volna. (De hol vagyunk attól, hogy egy robot muzikális legyen, mikor a legcélirányosabb emberi irányítás mellett sem bírtak egy olyan gépet sem építeni, ami mondjuk megérti a vicceket, bármilyen nyelven.)

dukeekud 2014.05.15. 20:11:12

@flea: Az olcso indiaia munka legfejebb csak kitolja par evvel a dolgot, csak ido kerdese, hogy az indiai munkasnal mikor lesznek gazdasagosabbak a robotok. De meg ha netan 1 milliard indiaia fog helyettunk dolgozni, az sem oldja meg a problemat, mert Amerikaban az Euban es Kinaban akkor is lesz kb 2 milliard munkanelkuli. Szerintem 20 even belul, a robotok elerik azt szintet, hogy nehany specialis mondjuk muveszeti foglalkozason kivul, barmit eltudnak majd vegezni.
kb egy honapos hir : www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/robotokat_vetnenek_be_a_munkaerohiany_ellen_kinaban.580122.html
"A dél-kínai Kanton város kormányzatának friss döntése értelmében a gyáripari üzemekben a drága élőmunkát kiváltandó, a gyáripari termelési érték 80 százalékát 2020-ra robotokkal fogják előállítani."

Az mar nem gyenge, ha mar a kinai munkas is tul draga, es jobban megeri helyettuk robotokat alkalmazni. Szerintem ez a tedencia lesz a kovetkezo evtizedekben, csak exponencialisan gyorsulva.

flea 2014.05.15. 21:00:28

@dukeekud: Pár éve csak, hogy idénre tervezték a Marsra szállást. Azt is politikusok jelentették be. Annyit is ért. :)

Nemhogy 20, de 100 év múlva sem lesz olyan robot, ami autonóm módon megfelelően elvégez egy olyan munkát, amit élőszóban és nem programnyelven "magyaráztak" el neki.

Shinigami Daiko 2014.05.18. 21:26:05

"Nem par ezer ember fogja elvesziteni a munkajat, hanem tobb szaz millio. Mert elobb utobb mindenhol mindenki helyett robotok fognak dolgozni."
Az ilyen gondolatmenetek mindig figyelmen kívül hagyják azokat, akik a raktárakat felépítik, beszállítanak oda, stb. ... A dolog, a robotizálás a háttérrel együtt sokkal bonyolultabb

pupumpa 2014.06.01. 13:41:12

@flea: "100 év múlva sem lesz olyan robot, ami..elvégez egy olyan munkát, amit élőszóban "magyaráztak" el neki."

Nem olyan régen lehetetlennek tartották, hogy egy számítógép egyetlen partit is nyerjen egy nagymesterrel szemben..

Élet és Tudomány 1982: "Soha nem lesz a lézereknek akkora ereje, hogy azt fegyvernek használják. Ez az elképzelés megmarad a sci-fi irodalom számára."

flea 2014.06.01. 14:02:31

@pupumpa: nem látom, hogy ezek a korábbi tévedések mennyiben támasztják alá, hogy az én állításom is téves volna.

A sakkozó számítógépek mindenesetre baromi messze vannak az intelligenstől. Intelligens emberek által célirányosan sakkproblémákra optimalizált algoritmusok futnak bennük csupán. Még az is jelentős mennyiségű emberi munkát igényelne, hogy sakkozás helyett amőbázzanak vagy go-t vagy Arimaa-t játsszanak (és utóbbi kettőben ki is kapnának, mert mindmáig nincs rájuk magas szintű algoritmus, de a sakkprogramokét sem gépek írták ugyebár).
süti beállítások módosítása