Napelemek kerültek a Fehér Ház tetejére

2014. május 16.

Barack Obama gesztusértékű bejelentést tett 2 milliárd dollár elkülönítéséről, amiből az amerikai kormányépületek alternatív energiafelhasználását fejlesztik majd.

Az esemény apropója, hogy befejeződött egy csaknem két éve indult projekt, amelynek keretében a Fehér Ház tetejére napelemeket szereltek föl. Állítólag biztonsági okokból nem fedték be az egészet, kb. egy átlagos családi ház ellátására elegendő napelem került fel.

wh_solar2.jpg

A dolog érdekessége, hogy jóval korábban már voltak napkollektorok a Fehér Ház tetején. 1979-ben, az arab olajembargó idején Jimmy Carter 32 napelemet szereltetett a tetőre, amelyek a ház melegvíz-ellátását segítették. Magyar vonatkozása is volt az eseménynek: Az elnököt egy magyar származású vegyészmérnök, George Charles Szego győzte meg a napelemek használatáról, és az ő cége szerződőtt az akkor 28 000 dolláros feladatra is.

A napelemeket 1986-ban szereltették le a tetőről, Reagan elnök ugyanis nem pártolta ezt a technológiát, George Szego állítása szerint "viccnek tartotta".

Obama kormányzata a megújuló energiák iránti elkötelezettségét szándékozott megmutatni a szimbolikus jelentőségű akcióval, mivel az egyre szélsőségesebb időjárási anomáliák miatt az amerikai lakosság körében népszerű téma a környezetbarát energiafelhasználás. Ennek ellenére még ott sem lehetnek büszkék, a teljes áramtermelésnek csak 1%-át adja a napenergia.

Érdekes lenne itthon is hasonló gesztusokat látni, és arra is kíváncsi lennék, meg tudnák-e oldani esztétikailag mondjuk a Parlament tetején a napelemek elhelyezését.

parlament_solar.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://smart.blog.hu/api/trackback/id/tr76172272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gizmo26 2014.05.16. 19:52:05

Ha a repiblikánusok hatalomra kerülnek, úgyis kidobják az egészet az Obamacare-el együtt. Aztán kitermelik a palagázt a Fehér ház kertjében, vagy elfoglalnak (=felszabadítanak) még egy arab országot.

kvadrillio 2014.05.16. 21:25:33

ekszandra Dibizseva
Tegnap, 15:56
Még egy a Bidenek nemzetségéből
Még egy a Bidenek nemzetségéből

© Fotó: burisma.com

Devon Archer fog segíteni Hunter Bidennek, Joe Biden amerikai alelnök fiának természeti kincseket kitermelni Ukrajnában.

Devon Archer Christopher Heinznak, John Kerry amerikai külügyminiszter mostohafiának barátja. A Burisma Holdings Limited igazgatótanácsának április végén lett tagja, amikor Joseph Biden éppen Ukrajnába látogatott.

Hunter Biden kinevezéséig Devon Archerre nem fordított figyelmet senki. Közben Devon a Yale Egyetemen folytatott tanulmányai során néhány éven át egy szobában lakott az amerikai külügyminiszter mostohafiával.

Bizányara kiváló szobatársnak bizonyult, hiszen néhány év elteltével Archer John Kerry tanácsadója lett az elnökválasztási kampány idején, majd pedig a Pénzügyi Nemzeti Bizottság társelnöke. Később a barátok létrehozták saját befektetési cégüket, a Rosemont Seneca Partners-t. Most pedig szintén együtt indultak Ukrajnába.

Devon Archer állítja, hogy a társaságba kizárólag a csapat kívánságára hívták meg. Küldetésének tekinti a külföldi, elsősorban amerikai befektetők megnyerését. Az országnak ugyanis óriási a potenciálja. Az elsőrendű feladatok közt szerepel a cég által megszerzett lelőhelyek felmérése.

Azonban ezt már megtette az amerikai energetikai tárca. Ezek szerint Ukrajna Európában a harmadik legnagyobb palakészlettel rendelkezik. Kevésbé valószínű, hogy Archernek és Bidennek erről eddig nem volt tudomása. Milyen lépéseket fognak tenni, egyelőre szintén nem világos. De egyvalamiben biztosak lehetünk: a Burisma Holdings Ltd. ukrajnai tevékenységét felügyelni fogja Joe Biden alelnök és John Kerry külügyminiszter is. És mivel a cég sikere teljes egészében a mostani kijevi rezsimtől függ, támogatásáról biztosak lehetünk. És ez azt jelenti, hogy a konfliktus folytatódik.

Tájékoztatásként megjegyezzük, hogy a Burisma Holdings Ltd. kőolajat és földgázt termel ki Ukrajnában. A holdingnak joga van a Tatjanovszkoje gázkondenzátum-lelőhely, valamint Dnyipropetrovszk, Doneck és Harkiv megyei olaj- és gázlelőhelyek kiaknázására. 2012-ben a társaság mintegy 220 millió köbméter földgázt termelt ki, ami meghaladja az ukrajnai gázkitermelés 10%-t.
Teljes szöveg: hungarian.ruvr.ru/2014_05_15/272408186/
......HMMMMMM.....AMCSI ÉRDEKEK MENETÉN...UGYE...UGYE...:o))))))
süti beállítások módosítása