19 éves fiú ötlete mentheti meg a műanyagtól fuldokló vízi állatokat. Vagy nem.

2014. május 17.

gyre1.jpg

Több évtizede megoldatlan súlyos környezetvédelmi probléma az óceánok szennyezettsége. Bár a szakértők több tízmillió tonna szemétről beszélnek, a vizekben úszó műanyag mennyiségét nehéz megbecsülni, mert a napsugárzás, a sós víz és a hullámok hatására egy idő után a palackok, zacskók, és egyéb tárgyak szétmállanak (de nem tűnnek el), és milliméteres darabokban úsznak a vízben. A problémát azonban mutatja, hogy az Atlanti óceán bármely részéről vett vízminták mindegyike tartalmaz műanyag részecskéket.

Az élővilágra tett hatásukról is sok rémisztő fotót láthatott, akit érdekel a téma. Műanyagzacskótól megfulladt teknősök, döglött madarak öngyújtóval és dugóval a gyomrukban, műanyag hurokban vergődő fókák mind keringenek a neten. De hogy ne gondoljuk, hogy ezek csak távoli problémák, a halak által elfogyasztott kemikáliák ránk is hatással lehetnek, amikor megesszük őket.

gyre3.jpg

Az áramlások a szemetet a világ óceánjaiban 5 úszó szigetbe hordják össze. A legnagyobb, amelyik Amerikától nyugatra a Csendes óceánon van, nagyobb mint Belgium területe.

Korábban kevés használható ötlet született a szemétszigetek megszüntetésére, de egy 19 éves fiú, Boyan Slat ötlete alapján egy holland csapat már közel jár a megoldáshoz, legalábbis ezt állítják. A korábbi koncepciókban tulajdonképpen a halászathoz hasonló módon hálóval "fognák ki a szemetet". Ez azonban költséges, és rettenetesen lassú módszer.

gyre2.jpg

Boyan Slat csapata, az Ocean Cleanup a szemétszigetek körbe-körbe úszását használná ki. Ennek útjába állítana olyan úszó óriásakadályokat, amelyek karjai tárolókba gyűjtenék a műanyagot, majd azok újrahasznosításra kerülhetnének. Úgy vélik, a műanyag nagyrésze a víz színén lebeg, így nem kell hálót használni (ami óhatatlanul állatokat is kifog), hanem a vízen úszó akadály önmagában hatásos. Állításuk szerint 24 ilyen akadály 5 év alatt megszüntetné a problémát.

A koncepció nagy port kavart a környezetvédők közt. Sokan mellé álltak, mások azonban erősen kritizálták. A technikai megvalósítással is problémájuk volt, állításuk szerint önmagában nonszensz, hogy lehetne lehorgonyozni ezeket az akadályokat 4000 méteres mélység felett. Vitáznak azzal is, hogy a szemét nagyrésze a víz felszínén úszna, szerintük a hullámzás akár 20-30 méter mélyre is lesodorja a műanyagszemcséket.

gyre4.jpg

De a legfőbb problémájuk a hozzáállással (és a projekt körüli médiafelhajtással) van. A nagy óceánvédő szervezetek ugyanis nem a szemétszigetek eltakarításában látják a megoldást, sőt, úgy gondolják, ez eltereli a valós problémáról a figyelmet, és ezzel a műanyagiparnak tenne jót. Szerintük az egyedüli megoldás a műanyagok használatának csökkentése lenne. Ezt a célt viszont hátráltatja, ha az újságok ráharapnak a semmiből brilliáns megoldással előbukkanó 19 éves fiú sztorijára. Ez a hétköznapi embereket abba a hitbe ringatja, hogy nem kell tenniük semmit, majd jön egy fiatal zseni valami kreatív ötlettel, és megoldja azt a problémát, amit ők teremtettek a felelőtlen életmódjukkal.

Az Ocean Cleanup száz embere azonban nem foglalkozik a kritikákkal, nemrég az Azori-szigeteknél tesztelték a szemétgyűjtési módszerüket. Néhány év, és kiderülhet, kinek volt igaza.

Kattints a Like gombra, és azonnal értesülsz róla facebookon, ha új poszt jelenik meg a Smart Tech Blogon:

A bejegyzés trackback címe:

https://smart.blog.hu/api/trackback/id/tr726173981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paráznabillegető 2014.05.17. 21:01:16

na.
még jó, hogy nem szeretem a halat.

T mint T 2014.05.17. 22:31:07

Szerintem meg neki kell allni es meg kell probalni. Az utana keletkezo szemet megelozese egy mas kerdes. De minden csepp kiszedett szemet maris megold egy apro szeletet a problemabol.

ccvv 2014.05.17. 23:33:23

@paráznabillegető: kár, hogy a csirkét halliszttel etetik, nem? :(

Normális 2014.05.18. 01:05:06

Ha tényleg nem hazugság, hogy a hangadó hivatásos környezetvédők ellenzik az ötletet, az erősen a módszerekiet/mentalitásukat jellemzi, pontosabban leleplezi őket.

(Lásd itthon pl. a Levegő Munkacsoport gyalázatos szerepléseit elkerülő utak, M0-ás stb. ügyekben)

steery 2014.05.18. 12:03:54

A magukat környezetvédőnek tituláló szervezetek sokszor ugyanolyan rosszak, maradiak és károsak a környezetre, mint a szennyezők. Emlékszem, hogy az ezredforduló előtt egyszer elmentem a HUlladék munkaszövetség egyik rendezvényére és beszélgettem ezekkel a "haladó gondolkodású" emberekkel. A háztartási hulladék begyűjtése kapcsán fölvetettem nekik egy logikus ötletet: minden hulladékot szelektíven oda kell visszavinni, ahonnan elhoztuk. Amikor megyek bevásárolni, visszaviszem a boltba az üres konzerves dobozokat, műanyag flakonokat, csomagolóanyagot, stb. Ahonnan a szállítók visszaviszik a gyártóhoz, aki újrahasznosítja azt. Így a kommunális hulladékba csak a szervers hulladékok, ételmaradékok kerülhetnek, amiket nem lerakni kell, hanem komposztálóban talajjá alakítani és kiszórni a termőföldekre, hogy újra ennivaló lehessen belőle. Vagyis minden bolt mellett legyen egy olyan szemétgyűjtő, amibe a vásárlók visszavihetik, amit ott megvettek.
Nos, röviden összefoglalva a "szakértők" fel voltak háborodva az ötletemen és vehemensen tiltakoztak ellene, mondván, hogy ez nem lehetséges! Ilyet nem lehet csinálni, nem lehet a boltokat rávenni arra, hogy kukákat tegyenek ki az üzletbe-mellé-elé. És különben is, a vásárlók nem lesznek hajlandók visszavinni a szemetüket, amit onnan elhoztak, mert könnyebb mindent kidobni a kukába.
Azóta eltelt alig 15 év. És legalább a műszaki boltoknál megvalósult ez a képtelenség. Pedig mindenhol máshol is kellene, főleg az ABC-knél, de a ruhaboltoknál is. Szóval ha a "szakértők" ilyen kretének, mégis mit lehet várni a néptől? Siralmas!

magyar bucó 2014.06.01. 12:49:15

@steery: Nem lehet, hogy nem a szakértők a kretének, hanem te?

steery 2014.06.01. 17:28:09

@magyar bucó: Ezen gondoldj még egy kicsit. Hátha rájössz.
Az emberek többsége még mindig úgy gondol a Földre, mint egy végtelenül nagy, tágas világra, amiben bőven van hely mindenkinek és mindennek. Pedig nem. Ez egy kis űrhajó vagy űrállomás, amin zsúfoltság van (150 millió négyzetkilométerre jut 7 milliárd emberemlős, ami 47 egyed négyzetkilométerenként - ez nagyon sok egy ekkora állatfaj esetén) és ha az utasok tönkrevágják a létfenntartó rendszerét, akkor baszhatják. Nem lehet egy másik űrhajóra átszállni, mert nincs ilyen a közelben és nincs hozzá szállítókapacitásunk. Nincs egy karbantartóállomás, ahol dokkolni lehetne és kijavíttatni a sérült ökológiai rendszereket jó pénzért. Magától csak sokára jön rendbe, évmilliók alatt takarítva el a mocskunkat, de mi azt legfeljebb időutazással tudnánk kivárni (lásd: László Zoltán: A keringés c. regényét). Ami nem áll rendelkezésre.
Egy űrhajóban hogyan oldják meg a hulladékkezelést? Szerinted? Az űrhajósok szanaszét dobálják az ISS fedélzetén a szemetet és odaszarnak minden bokor alá? Meg hegyeket építenek a hulladékból és betemetik? Meg elégetik, telefüstölve a légkört? Már évtizedek óta mindenkinek úgy kéne gondolnia a Földre, mint űrhajóra és ennek megfelelően kéne viselkednie. Éretten, felnőtt módra. De ennek eddig nyomát sem láttam. Még a szakértők közt is csak elvétve. De ők egy elenyésző kisebbség.
Szóval gondolkodj még egy kicsit. A világunk összeomlásáig van még hátra pár évünk, talán annyi elég lesz a felismeréshez. Csakhogy már későn...

magyar bucó 2014.06.02. 08:56:20

@steery: Gondolkodni neked kellene.
Gyűjtöd otthon a szemetet, és amikor éppen megint boltba mész viszed magaddal a büdös, fertőző szemetet a buszon. Ugye, milyen jó ötlet?

steery 2014.06.02. 17:35:30

@magyar bucó: Te hülye vagy, ember? Miért lenne büdös meg fertőző a szemeted? Amikor megvetted, nem volt se büdös, se fertőző. Amikor elfogyasztottad, akkor sem. Utána miért lenne? Talán befújtad büdössprayvel meg fertőző anyagokkal? Az más kérdés, hogy ha napokig tárolod, lassan bomlani kezd, de ha nem hagyod az asztalon, hanem beteszed egy zacskóba vagy kukába, nem fogod érezni a büdösségét csak hetek múlva. Amúgy meg miért lenne baj az, hogy a buszon vagy bárhol máshol viszed magaddal a szemeted? Ha elhozni tudtad, tudd visszavinni is. Ha koszolni tudsz magad körül, tudj takarítani is. Ettől leszel felnőtt. Hogy nem más takarít utánad. És nem szarod össze a fészked.
A gyártókat rá kell szoktatni arra, hogy környezetbarát, újrahasznosítható, nem bűzlő és nem fertőző dolgokat csináljanak, amiket könnyű visszavinni a boltba, onnan meg a gyártóhoz. Ez csak és kizárólag technológia, azaz szándék kérdése. Semmi más. Sima nyomásgyakorlással elérhető, hogy így legyen.
Ha meg félsz a fertőzéstől, ne fogd meg a kilincseket, a kapaszkodókat a buszon, a villanykapcsolókat, a készpénzt, a kulcsokat, és főleg ne nyúlj soha a mosogatószivacshoz, mert ezek a legszennyezettebb, legveszélyesebb dolgok körülötted. Plusz a szád meg a segglyukad. Nevetséges ez a parázás a mikrobáktól, amikkel azóta élünk együtt, hogy kimásztunk az őslevesből. És egyértelműen a fertőtlenítőszerek és szappanok, antibiotikumok (szó szerint: élet ellenes szerek) gyártói a felelősek érte, mert nekik az a biznisz, hogy te hülye legyél és félj minden normális dologtól. Magától az élettől, amiben lubickolsz.

magyar bucó 2014.06.02. 18:36:25

@steery:
Nem, a hülye te vagy, de nagyon.
Vettem a boltban tálcás kacsahúst. Meg is főztem. Szerinted amikor a jövő héten arra járok, milyen szaga lesz a húslével átitatott tálcának? Hemzsegnek benne a bacik, de addigra már a legyek is lepnék...
Idióta...
süti beállítások módosítása