4 izgalmas startup az élhetőbb jövőért

2014. május 18.

Hajléktalan-támogató web oldal, elektromos taxi, mobil lakás természeti katasztrófák esetére, és egy ötletes marketplace lettek a nyertesei a Washingtonban megrendezett startup verseny okosváros kategóriájának.

Az okosvárosok koncepciójának fontos eleme, hogy nem lehet mindenre a kormányzattól várni a megoldást, hanem a közösségek is hozzájárulnak kreatív ötletekkel az élhetőbb környezet megvalósításához. 16 ilyen kezdeményezés versenyzett a The Challenge Cup Smart City kategóriájában.

A különböző alkategóriák győztesei mind egy-egy érdekes területre találtak ki megoldást:

startupverseny1.jpg

HandUp

A HandUp egy San Francisco-ban működő adományozó portál, amely nemcsak emberközeli módon (fényképpel, a történetük bemutatásával, videóval) mutatja be a városban élő hajléktalanokat, hanem az oldalon keresztül fizetett pénzadományokat étel, takaró, szállás, orosi kezelés, stb. formájában 100%-ban eljuttatja a célszemélyeknek.

Kiválaszthatjuk, kit akarunk támogatni, hogy egyszeri vagy rendszeres adományt kínálunk-e, és láthatjuk, hogy ebből mit fog kapni a szerencsétlen sorsú ember. A hajléktalanok hogylétéről rendszeresen híreket közölnek (pl. Russel köhögéscsillapítót tudott venni az adományokból), valamint láthatjuk mások adományait is.

Ezzel két fontos visszatartó erőt, az anonimitást és az elszámoltathatóságot kiküszöböli az oldal. Az emberek tudják kihez megy az adományuk, és hogyan járultak hozzá az adományozott életéhez.

startupverseny2.jpg

Mellowcabs

A Dél-afrikai startup elektromos motorral felszerelt riksákból épített modern taxivállalatot. A statisztikák szerint a legtöbb városi utas 4-5 kilométeres távra veszi igénybe a taxikat. A Mellowcabs kifejezetten ezekre a rövid távolságokra vállal fuvarokat. A taxik pedállal és elektromos motorral is hajthatók, közben az utasok beépített tableten netezhetnek.  De még meglepőbb, hogy a koncepció szerint a taxik ingyen vehetők igénybe. A bevételi forrás, hogy a taxik külsején, valamint a tableteken reklámok jelennek meg. A reklámok az adott környezethez illeszthetők, azaz például egy vendéglőhöz közeledve megjelenhet az étterem kedvezménykuponja.

Hogy ez a modell hosszabb távon mennyire lesz életképes, azon sokan vitatkoznának, de az olcsó, elektromos taxik jóval kisebb költséggel üzemeltethetők, mint egy normál autó, így akár be is jöhet.

startupverseny3.jpg

Reaction

A Reaction alapítójának meghatározó emléke, hogy a 2005-ös Katrina hurrikán után emberek ezrei kényszerültek rosszul felszerelt tömegszállásokra a gyorsan felállított menekülttáborokban. Úgy gondolta, kell hogy legyen jobb megoldás. Nyolc évvel később el is készült az Exo modell, egy merev vázas, legószerűen kombinálható lakóegység egy-egy család számára. A cél, hogy katasztrófák esetén gyorsan, kedvező áron, megfelelő életszínvonalat lehessen biztosítani a hajléktalanná vált menekülteknek.

Az egységek szabadon kombinálhatók. Mindegyik merev falú, zárható, tartalmaz egy külső konnektort, amivel a belső tér világítása biztosítható, tartalmazza az alapvető bútorokat, és vizesblokk, illetve légkondícionáló egység is kapcsolható rá. Néhány óra alatt összerakható egy komplett lakás, mindez az alapítók szerint töredékáron a lakókonténerekhez képest. További előnye, hogy a hasonló megoldásokkal szemben az Exo házak egymásba süllyeszthetően szállíthatók, így egy kamion 28 lakóegységet tud szállítani.

SocioTransit

Előfordult már veled, hogy szerettél volna megvenni valamit egy külföldi boltból, de nem szállítanak Magyarországra? Ráadásul nem is ismersz senkit, aki külföldön át tudná venni, és elküldeni neked a kívánt terméket. Pont ennek a problémának a megoldására alakult a SocioTransit.

Az oldalra beregisztrálhatnak utazók, publikálva mikor, hova utaznak, valamint azok, akik valamilyen terméket el szeretnének hozatni külföldről. Az ő párosításukkal az utazó elhozza a csomagot, a vásárló pedig fizet neki a szállításért.

Reméljük a drogkartellek nem fedezik fel az oldalt olcsó drogfutárok után kutatva.

A bejegyzés trackback címe:

https://smart.blog.hu/api/trackback/id/tr736178597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása