A hét technológiai hírei, amikről nem olvastál

2014. június 01.

Robotkrokodillal vizsgálják a vízilótrágya hatásait

A kenyai Mara folyó a vízilovak kedvenc nappali dagonyázóhelye. Több, mint 4000 víziló használja wc-ként is a folyót, a tudósok szerint ezzel komolyan veszélyeztetve a halállományt. Ugyanis a kéttonnás állatok mindegyike napi 10 kilónyi trágyát termel. Magas vízállásnál a folyó elmosta az elmosandókat, de a legforróbb hónapokban az ürülék a folyó fenekére rakódott, és az elszaporodó baktériumok lecsökkentették a víz oxigéntartalmát.

Azonban a vízilovak rendkívül agresszív állatok, többször megtámadták már a tudósok csónakjait, így a folyó állapotának felmérése lehetetlenné vált a túlzsúfolt részeken.

7_1.jpg

A Carnegie Mellon Egyetem robotikai tanszéke találta ki a megoldást. Krokodilnak álcázott robotcsónakokat készítettek (az emberrel szemben a vízilovak a krokodilokat nem bántják), amelyekbe Androidos telefonokat és szenzorokat építettek be. A szenzorok egyrészt a folyómedert, illetve a folyómederben lévő trágya vastagságát mérték, másrészt a víz egyéb jellemzőit (hőmérséklet, oxigéntartalom, stb.). A robotkrokodilok az okostelefonon futó szoftver segítségével teljesen autonóm módon mozogtak, és térképezték fel az egyes folyószakaszokat.

A tudósok szerint mindössze egy esetben vált egy vízilónak gyanússá az egyik körülöttük berregő ragadozó, de a robotkrokodil fél perces üldözés után lehagyta a vízilovat.


Hogyan tudják a kereskedők kellemesebbé tenni boltjukat a megfelelő illattal?

Aki járt már belvárosi CBA-kban az tudja milyen érzés, ha egy bolt annyira túlzsúfolt polcokkal, hogy a vásárló klausztrofóbiát érez. De a fordítottja sem jobb, amikor akkora szabad terek vannak, amik már nyomasztják a bevásárlókocsit tologató vásárlót.

Mivel a boltok belső berendezését megváltoztatni nagyon drága, ezért a Concordia Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy különböző parfümökkel (otthonos tűzifa illatúval, vagy tenger illatúval) hogyan lehet befolyásolni a vásárlók hangulatát.

A tesztek alapján igazolást nyert, hogy zsúfolt boltban a nagy, szabad terek érzetét adó tengerillat kellemesebbé tette a tartózkodást, míg nagy üres terekkel rendelkező boltokban ugyanez az illat növelte a szorongást. Azonban ha ez utóbbi boltban az illatanyagot a fa illatúra cserélték, a vásárlók kedve is jobb lett.


Másfél centis, tökéletes kémdrónt fejlesztenek a Harvardon

Sok technológiai cég várja epekedve 2015-öt, mikor az Egyesült Államokban megnyílik a jogi lehetőség a drónok kereskedelmi jellegű felhasználására. A kormánynak tudománynak persze a piac előtt kell járnia, így számos amerikai egyetem kutatólaborjában vizsgálják a drónok továbbfejlesztésének lehetőségeit.

7_2.jpg

A Harvard Egyetemen 15 milliméter hosszú drónt építettek, amely nem helikopterhez hasonlóan, propellerekkel repül, hanem bogárként verdes a szárnyaival. Az egész egység annyira parányi, hogy jelenleg nincs saját energiaellátása, az áramot vékony dróton szolgáltatják neki. Mindenesetre egy méh méretű repülő drón (felszerelve a világ legkisebb kamerájával) gondolata amennyire sok kereskedelmi lehetőséget rejt, annyira rémisztően is hangzik, ha rossz kezekbe kerül.

Kattints a Like gombra, és azonnal értesülsz róla facebookon, ha új poszt jelenik meg a Smart Tech Blogon:

A bejegyzés trackback címe:

https://smart.blog.hu/api/trackback/id/tr166248838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása