Mit jelent az internetadó a cégek számára?

2014. október 30.

netado1.jpgMiközben a kormány által tervezett internetadó lakossági ügyfelekre, és internet szolgáltatókra vonatkozó következményeiről már sokat írtak, kevés cikkben foglalkoznak arról, hogy milyen hatással lenne a cégekre, az ország technológiai fejlődésére, ezen keresztül üzleti potenciáljára.

Az erről szóló hivatalos kommunikáció ellenére a legtöbben belátják, hogy a szolgáltatók tovább fogják hárítani az adót. Elég megnézni a cégek számára is igénybe vehető előfizetési csomagokat, hogy lássuk, ezekben nincs 5000 Ft + ÁFA leadózható extraprofit.

Ha hivatalosan, forgalom alapon nem háríthatják tovább, akkor más módot fognak találni. A forgalom alapú elszámolást egyébként sem preferálnák a szolgáltatók, mivel ahhoz hitelesített módon kellene mérni mindenki forgalmát. A feltételezhető nyereségcsökkenés mellett a hitelesítés plusz költséget jelentene, akár több millió forintos nagyságrendben. Ráadásul rengeteg ügyfélszolgálati vitát jelentene, elég olyan esetekre gondolni, hogy a felhasználó saját forgalommérő programja mást mutat hónap végén, trójai vírusos lett a gépe, vagy más módon hekkelték meg.

A továbbhárítást legegyszerűbben az előfizetési csomagok áremelésével fogják tudni elérni. Ehhez viszont mindig az adott csomag maximális forgalmi limitjének megfelelő adó mértékével kell növelniük a költséget, de maximum 5000 Ft + ÁFA összeggel (feltéve, hogy ez a limit bekerül a törvénybe).

Egy internet nem internet

Már a magán felhasználók jelentős részének sem csak egy internet előfizetése van, ez még inkább jellemző a céges felhasználókra.

Akik ugyanis a munkájuk fontos részét végzik a neten keresztül, azok sok esetben alapból két internet előfizetéssel rendelkeznek. Ha a szomszéd utcai nyomócső cseréjekor egy elhibázott kapavágással két napra megszűnik a szolgáltatás, egy cég akkor sem maradhat internet nélkül.

Ugyanez a helyet azoknál a cégeknél, amelyek több telephelyen dolgoznak, így az 5000 Ft + ÁFA növekmény többszörösen jelentkezni fog.

netado4.jpg

Sok cégnél rendszeresen szükség van házon kívüli munkára, adott esetben internet hozzáférésre a külső munka közben. Mivel a munkavállalóktól nem várható el, hogy a saját előfizetésüket terheljék céges emailekkel, fájlokkal, így a céges mobilok számának megfelelő számú előfizetést érint az áremelkedés.

Nemrég fejlesztettünk egy bolthálózat részére olyan tabletes mobil alkalmazást, amely a hálózat boltellenőreinek munkáját segíti. A tabletes appon vehetik fel az ellenőrzési jegyzőkönyvet, aláírhatják, lefényképezhetik a bolt állapotát. Az eredmények azonnal megjelennek a központi rendszerben, segítve a gyorsabb reagálást, hibaelhárítást. Ez persze azt igényli, hogy minden tabletben legyen internet kapcsolat. Egy ilyen adó bevezetése a rendszer megtérülési idejét tolja ki.

De az internet kapcsolat kulcsszerepet játszik a taxikban lévő bankkártya terminálokban, a bubi bringarendszer gyűjtőállomásaiban, a NAV-hoz kötelezően bekötött pénztárgépekben, a teherautókba és kamionokba kötelezően bekötött útdíjfizető OBU egységekben, az útdíjellenőrző kamerákban, vagy a parkolócégek ellenőreinek kézi készülékeiben. De a hazai bolthálózatok sok ezer kasszagépe is interneten keresztül tölti le a friss árakat, termékinformációkat, és tölti fel a fogyásokat.

Ma még nem lehet megmondani, hogy az ezekkel kapcsolatos szolgáltatásokat mennyivel fogja drágítani a cégek költségeinek növekedése, de valamennyivel biztosan.

Mit jelent a jövőre nézve?

netado2.jpg

Az Internet of Things, vagy a Big Data a legfelkapottabb buzzwordök az informatikai világban. Ezek lényege, hogy egyre több dolgot kapcsoljanak az internetre, és ezen eszközök adataiból a szerveren olyan információkat lehessen kibányászni, amelyek segítik a hatékonyabb működést. Riasztórendszerek, biztonsági kamerák, mérőórák, mezőgazdasági és ipari gépek, közlekedési eszközök, de még egy egyszerű termosztát is képes olyan adatokat szolgáltatni, amelyek elemzésével a hatékonyság növelhető.

A precíziós mezőgazdaság, amelynek nemzetközileg elismert hazai képviselője is van, abba az irányba halad, hogy a földeken minél több helyen apró szenzorok mérik a környezeti változásokat, és ennek elemzésével érhetnek el jobb termést. De ehhez folyamatosan mérni kell az adatokat, és felküldeni őket a szerverekre.

Az orvosi diagnosztikában sok helyen a mérés eredményét (pl. röntgenfelvételek) interneten keresztül küldik egy szerverre, és ott szoftverek elemzik.

Emellett az Internet of Things ígérete, hogy a jövőben a mindennapok eszközeinek meghibásodásai, vagy bármilyen beavatkozást igénylő helyzetei előre jelezhetők lesznek a folyamatos adatközlés elemzésével. A konvektorba, hűtőbe, autóba, vagy repülőgépbe szerelt szenzorok adatváltozásai alapján előre lehet majd tudni, hogy meg fog hibásodni, így a karbantartás miatti időkiesés minimalizálódhat. A londoni metrót idén pakolták tele szenzorokkal, a projekttől 30 százalékkal olcsóbb működtetést várnak. 

Mindezekhez rengeteg internet kapcsolati pont szükséges, amelyek óriási mennyiségű adatot töltenek fel. Iparági előrejelzések szerint a gépek által generált internetes adatforgalom 2020-ra négyszerese lesz a jelenlegi teljes forgalomnak. Az informatikai szakértők ugyan a közeljövő egyik legnagyobb kihívásának látják az óriási adatmennyiség kommunikációjának, tárolásának és feldolgozásának kérdését, a netadó nem tűnik megfelelő megoldásnak erre a problémára.

netado5.jpg

De nem az Internet of Things az egyetlen terület, amely a cégek egyre erősebb internetfüggőségét jellemzi.

A cégeken belüli oktatások területe egyre inkább az internet. Ez rengeteg videó alapú tananyagot, és fájlok letöltését jelenti, amelyek jelentős adatforgalmat generálnak.

Bizonyos iparágakban évről évre nagyobb teret hódít a távmunka, amely szintén az előfizetések számát és az adatforgalmat növeli.

Mind távmunkában, mind irodai munkavégzésnél a jövőt egyértelműen a Software as a Service, és a Cloud computing jelenti. Vagyis az, hogy a szoftvereinket és adatainkat nem lokálisan, hanem az interneten tároljuk, azon keresztül érjük el. A Gmail, Dropbox, Office 360 csak három a soktízezer ilyen szolgáltatás közül. Ez a gyakorlatban folyamatos, és nagy mennyiségű fájl transzfert igényel.

Jelentős hatékonyságnövelő, és költségcsökkentő tétel a webkonferenciák, Skype meetingek használata. Ezek mára a nemzetközi megbeszélések alapjai a kis és nagy cégeknél egyaránt.

netado3.jpgEbből a - nem teljes - listából látni lehet, hogy a cégek számára talán még fontosabb a korlátlan internetes kapcsolat, mint a magánszemélyeknek. Lehetetlen működni nélküle. Így a netes forgalom megadóztatása megszüntetni nem fogja a fenti példákat, de a szolgáltatásokat drágíthatja.

Emellett a jövőbeli informatikai beruházásokat mérsékelheti, a tervezett rendszerek megtérülése nem lesz olyan vonzó a költségek növekedése miatt. A 2008-as krízis óta az informatikai beruházások amúgy is jelentősen visszaestek, túlnyomó részük csak akkor valósul meg, ha sikerül rá EU-s támogatást szerezni. Sokkal inkább támogatásra lenne szükség, mintsem egy új adóra. 

A beruházásaikat visszafogó hazai cégek területeire pedig bármikor szívesen belépnek olyan külföldi szolgáltatók, amelyeket nem súlytanak ilyen plusz adókkal.

Összességében azt gondolom, kinyírni csak nagyon kevés céget fog ez a törekvés. De ha bevezetik, a netadó eredményeképpen az árak nőni, a beruházások csökkenni fognak, és a magyar cégek versenyképessége rosszabb lesz.

Kattints a Like gombra, és azonnal értesülsz róla facebookon, ha új poszt jelenik meg a Smart Tech Blogon:

A bejegyzés trackback címe:

https://smart.blog.hu/api/trackback/id/tr266847111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nnnnnnnn 2014.10.31. 09:39:43

má mindegy, visszavonták.

2014.10.31. 10:13:04

Szomorú is a sok blogger, mire lehet akkor mostantól a nemzethalált vizionálni?

venmarton 2014.10.31. 10:19:59

@$$$=$$$: Lecsúsztam erről a hullámról. :)

nnnnnnnn 2014.10.31. 10:21:42

milyen kussba van az index blogketrece ma reggel :D
egyedül a liberalizmus és a szólásszabadság jegyében nem kommentelhető retkes kettős mérce volt, aki már tegnap este kezdett ráparázni, hogy tán orbánék mégse vezetik be a netadót. ma meg eddig síri csend. nem tudják szegények mit kezdjenek a helyzettel.
most akkor mégsincs diktatúra? a kormány mégis meghallja a nép hangját? lehet kulturáltan tiltakozni és megfontolják? hát hogy van ez?

nnnnnnnn 2014.10.31. 10:22:46

arra is kiváncsi leszek a visszavonást megünneplő tüntetésen mennyien lesznek. azthiszem ma lesz.

nnnnnnnn 2014.10.31. 10:26:32

már előre látom. a ballibek új stratégiája az lesz mostantól, hogy "mégis lesz netadó, csak bújtatottan, más formában". azt gondolják olyan hülyék az emberek/fiatalok, hogy azt nem ismernék fel, és nem mennének megint tüntetni ha így alakulna.

invalid username 2014.10.31. 10:33:28

@shitgun:

Férjem szomorú, rákapott a tüntetések ízére.
Én örülök, még kocsmázni is szívesebben engedtem el, mint ilyen helyekre.

Ha szeretnéd avatart a hozzászólásaid mellé 2014.10.31. 10:42:26

azér amelyik céget gallyravág havi 5000 ft, azért nem is kár

Gombperec hídlakó 2014.10.31. 10:48:36

Először: A blog írójának szerintem egy hetilapnál kellene dolgoznia, mert az általa olyan hőn védelmezett Interneten ez a reakcióidő egy kicsit lassú.

Másodszor: Bár már lényegtelen, mivel az egészet visszavonták, de azért az érdekelne, hogy mennyire tenne tönkre egy vállalkozást a havi 5000 Ft internetadó? Egy kis cégnek általában 1 előfizetése van. Azoknál a nagy cégeknél pedig, ahol biztonsági vagy egyéb okokból akár 3-4 külön vonal is van, azokat meg a havi 20.000 Ft sem fogja tönkretenni.
Egy olyan cégnek, aminek több telephelye van, a mai gázolaj áremelés lehet, hogy többet számít, mint amennyi az internetadó lett volna. Pedig amiatt senki nem tiltakozik, vonul az utcára vagy ír szenvedélyes blogbejegyzéseket.

Harmadszor: Amúgy az internetadó szerintem is oltári nagy baromság, még mielőtt valaki azt gondolná, hogy szimpatizálok az ötlettel.

venmarton 2014.10.31. 10:59:12

@Gombperec hídlakó:
Jogos, de mentségemre szóljon, hogy már hétvégén megírtam, csak ilyen-olyan okok miatt nem volt időm beformázni.

Épp arról szól a cikk, hogy több telephellyel, több külső helyen dolgozó emberrel dolgozó KKV-knál is simán összejöhet 6-7 vagy még több előfizetés, ami már nem kevés egy kis cégnek.

Ugyanakkor az internet of things lényege, hogy rengeteg eszköz kapcsolódjon az internetre. Ez csak olcsó kapcsolódással éri majd meg. Még akkor is, ha azoknak nem mindegyike kapcsolódik direktben.

UNara 2014.10.31. 11:26:07

Kár lenne még temetni az internetadót, mert Vezérlő Csillagunk eddig is tehetséges volt a sunyi és alattomos szószegésekben. Mellesleg nálunk is több internet előfizetés van, és igenis érezhető a lófasz tudja hanyadik "csak 5000ft". Se szeri se száma a különböző lehúzásoknak.
Lehet büszkén mutogatni a 10% társasági adóra, de csak a tranzakciós illetékre 6x annyit kifizettünk, mint a társasági adóra, de még hosszan sorolhatnám a cégautóadót, a csak 50% leírható javítási díjjal, kötelező kamarai tagsággal, környezetvédelmi termékdíjjal, ahol grammonként!!! kell nyilvántartani a csomagoló anyagokat, stb.. Szóval akinek tetszik az adócsökkentés kormánya, kívánom, hogy egy lakatlan szigetre költözzenek együtt, és analizálják a helyzetet életük végéig.

Macropus Rufus 2014.10.31. 11:40:57

nekünk van 10 telehelyünk tehát ez első körben 50k többlet kiadás/hó,
és ezen kívűl legalább 15-20BB ami a másik 75k-100k közötti plussz kiadás.
Ez alsó hangon is legalább 125ezer forint/hó, ami év végén 1.2millió minuszba viszi a céget.
Ezt valahogy ki kell termelni. Tehát jönnek majd az árdrágulások.
Ami meg a 700Ft-os magándolgoz illeti: a családomban körbenézve:
1 net
2 mobil
2100Ft/havonta. plusszban. Persze nem nagy összeg, de a sok kicsi sokra megy. Már így is sokkal több a kiadásunk mint volt 4-5 éve...

Tehát én azt mondom - akár milyen picsafüst az internet adó - rohadjon meg az aki kitalálta ezt.

2014.10.31. 12:07:08

@Macropus Rufus: lemaradtál róla, hogy lefújva? Már nem kell puffogni rajta, jöhet a következő nyafitéma.

doktor.dikhed 2014.10.31. 12:20:12

Mondjuk úgy, hogy elhalasztották. Ha végleg visszavonnák, nem terveznének róla konzultációt, ráadásul január közepére, amikor a fizetett aktivistákon és párthívőkön kívül a legtöbb ember igen passzív.

Dr Kangörény 2014.10.31. 13:21:19

@$$$=$$$: Megfutamodott a felcsúti bugris! Szánalmasak vagytok! :-)

jet set 2014.10.31. 14:24:10

@Macropus Rufus: Gondolom minimálbérre jelented be magad, de fel vagy háborodva.

élhetetlen 2014.10.31. 16:34:03

@$$$=$$$: „nem tudják szegények mit kezdjenek a helyzettel.
most akkor mégsincs diktatúra? a kormány mégis meghallja a nép hangját? lehet kulturáltan tiltakozni és megfontolják? hát hogy van ez?”
Utálom a cinizmusodat, de tudom, ezzel semmire sem megyek. Igen, Orbán kihúzta egy kígyó méregfogát, de, tudod, ott a többi, ami eszi az országot, de tudom azt is, hogy nem lehet tömegeket az utcára vinni pl. a rezsicsökkentés mostani formája ellen. Pedig kellene. Az is lehetett volna, hogy valamilyen szintig olcsóbb a fogyasztás, afölött drágább (nem úgy, hogy ha valaki fél centivel túllépi a küszöböt, akkor az egészre, megvalósítható lett volna, minden szolgáltató mér). Az lehetett volna igazi rezsicsökkentés, mármint a luxusfogyasztásból kijöhetett volna a kisfogyasztóknál az olcsóbb. Tudom, hogy érted, nem vagy te hülye, csak szemét.
süti beállítások módosítása