Nemsokára gyorsabban jön a mentő a közúti balesetekhez

2014. május 12.

accident.jpg

Egy közúti balesetről a rendőrség/mentők/tűzoltóság hagyományosan akkor értesül, ha a balesetet szenvedők, vagy egy szemtanú felhív egy segélyszámot.

Bár itthon korábban mindegyik hatóság más számon volt hívható, néhány hónapja bevezetésre került Magyarországon is a 112-es Egységes Segélyhívó szám. Kevesen tudják, de a 112 az EU-n belül mindenhol ingyenesen hívható, és automatikusan a híváshoz legközelebb eső segélyhívó központba fut be a hívás.

De mi történik akkor, ha a balesetben annyira megsérülnek, hogy nem tudnak segítséget hívni? Gyakran fontos percek, tízpercek telhetnek el, míg valaki arra jár, és tárcsázza a segélyvonalat. Évente 30 ezren halnak meg az utakon az EU-ban, a statisztikák szerint kb. 10 százalék a késve érkező segítség miatt.

Segítséget hív az autó

2015 októberétől azonban az EU-ban az új autókat kötelező felszerelni egy szabványos eCall segélyhívó rendszerrel. Ez az eszköz, amely használt autókba is beszereltethető, baleset megtörténtekor automatikusan üzenetet küld a 112-es segélyhívóra, benne a baleset idejét, GPS koordinátáit, az autó baleset előtti haladási irányát, illetve egyéb információk küldésére is képes (pl. autó típusa, utasok száma, füst jelenléte, stb.). Ezt, a legfontosabb adatokat tartalmazó üzenetet nevezték el MSD-nek (minimum set of data).

accident3.jpg

Emellett egy gombnyomással az eCall eszköz telefonhívást is képes indítani, de az MSD üzenet megkapása után a központ diszpécsere is próbálja hívni az eCall eszközt, hogy további információkat kérjen az utasoktól. Akár eléri az autót, akár nem, azonnal értesíti a mentőket/rendőrséget/tűzoltókat az esetről.

Évente 2500 élet

ecall_logo.jpgAz Európai Unió számításai alapján az eCall rendszer 40-50 százalékkal csökkentheti a baleseteknél a hatóság reakcióidejét, ezzel évente 2500 életet megmentve, illetve jóval több sérülés kilátásait javítva.

Az eszköz normál használatkor alvó módban lesz, nem figyeli állandóan, hogy hol van az autó, így járműkövetésre nem lesz alkalmas (bár ilyen rendszereknél a paranoiásabb emberekben mindig felmerülhet a "Nagy Testvér figyel" érzése.

De papírforma szerint a rendszert, és azon belül a GPS helymeghatározást szenzorok (pl. a légzsákhoz kapcsolt) indítják be. Azaz ha a szenzor érzékeli, hogy kinyílt egy légzsák, akkor indítja azokat az automatizmusokat, amelyek az segélyadat küldéséhez szükségesek.

Az eCall egység autónként 15-30 000 forintba fog kerülni az előzetes becslések alapján.

A bejegyzés trackback címe:

https://smart.blog.hu/api/trackback/id/tr106146273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

conchita wurst 2014.05.12. 19:58:29

Automata segélyhívó minimum 10 éve rendelhető extra az Audinál, Mercedesnél (lehet hogy máshol is)

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2014.05.12. 20:45:27

@conchita wurst:
Én pl 11 éve láttam ilyent egy Audi S8-ban.
Egy mobiltelefon megerősített adóteljesítménnyel + GPS volt az alapja. Gyárilag beépítve.

Szóval ez mitől is újdonság?
Vagy csak a poszt tolónak az.

venmarton 2014.05.12. 21:12:57

@conchita wurst:
@dr. phil. Sün‼:

Biztos voltak már korábban is gyártói megoldások segélyhívásra, ahogy az iPhone előtt is léteztek telefonok. A technológia gyakran nem vadonatúj dolgokat teremt, hanem meglévőkön javít.

Az egységes EU szintű segélyvonalnak automatikus adatküldés ebben a programban történt először.

conchita wurst 2014.05.12. 21:19:55

@dr. phil. Sün‼ ツ: S8 nagyon hájend, ma már középkategóriás autókba is megvehető ez, végül is nem egy nagy wasistdas

conchita wurst 2014.05.12. 21:35:45

@venmarton: Minden fejlesztés jaó. Ez pl. www.mercedes-benz.hu/content/hungary/mpc/mpc_hungary_website/hung/home_mpc/passengercars/home/new_cars/models/s-class/w222/facts_/safety.html

..elméletileg a mentőszolgálatnak/tüzoltóknak müszaki tanácsokat is ad, hol vágják szét a kasztnit, Mo-n persze ne müködik..:)

venmarton 2014.05.12. 22:54:22

@conchita wurst: Elolvastam, de ez teljesen másról szól. A Mercedes Központ szolgálata nem hívja automatikusan a mentőket ha bajban vagy. Arra van, hogy elvontasson, vagy csereautót küldjön.

Az oldalukon ők is a 112-es szám felhívását javasolják baleset esetén, de az eCall épp arról szól, hogy automatikusan jön a mentő akkor is, ha nem tudsz senkit felhívni mert eszméletlen vagy.

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2014.06.05. 20:20:15

Mikori ez a cikk? A 112-t tudtommal már elég rég bevezették itthon is

venmarton 2014.06.05. 20:56:15

@SomiTomi: A 112-es hívószám létezett, de a rendőrségre csörgött.
süti beállítások módosítása